کدام هدفون کیفیت بیشتری دارد؟
هدفون
مهمترین تقسیم بندی هدفون ها، تقسیم بندی آنها به دو گروه هدفون بی سیم و هدفون با سیم است. البته دسته دیگری از هدفون ها هستند که هم به صورت بی سیم و هم به صورت با سیم با ابزارهای دیگر متصل میگردند.
هندزفری با سیم انواع مختلفی دارد که امروز متداول ترین و مرسوم ترین آنها، هدفون هایی هستند که از رابط 3.5 میلی متری در آن استفاده شده است. در گذشته رابط 2.5 میلی متری در هدفون ها مرسوم بود، اما امروز کمتر از آن استفاده میشود. به این دو باید رابط 6.5 میلی متری را هم اضافه کنیم که این مورد نیز کمتر در هدفون های امروزی مورد استفاده قرار میگیرد. با توجه به اینکه قریب به اتفاق گوشی های هوشمند و لپ تاپ ها مجهز به جک 3.5 میلی متری هستند، تقریبا تمام هدفون های جدید موجود در بازار از همین رابط استفاده میکنند.
هدفون بی سیم به خاطر ساختاری که دارند، اندکی پیچیده تر از هدفون های سیمی هستند. یک هدفون بلوتوث پیش نیازهایی دارد که هدفون های سیمی به آنها نیازی ندارند. وجود یک بلوتوث اولین رکن یک هدفون بی سیم است که اتفاقاً هدفون بلوتوثی هم شناخته میشود. رکن دیگر آنها وجود یک باتری داخلی است که وظیفه نیرورسانی به هدفون را برعهده دارد. البته موارد دیگری در هدفون های بی سیم مثل دکمه روشن و خاموش و یا کنترل صدا کاربرد بسیار زیادی دارد.
نوع دیگر تقسیم بندی هدفون ها، به طراحی آنها برمیگردد. هدفون های روی گوشی، تو گوشی و دور گوشی سه سبک مختلف در هدفون و هدست هستند. In Ear یا تو گوشی هدفون های جمع و جور و کوچکی هستند که مستقیماً در داخل گوشی قرار میگیرند. البته هدفون های In Ear نیز به دو دسته تقسیم میشوند که یکی از آنها کاملا در داخل گوش میرود ولی دیگری خیر که مورد اول نشت صدای کمتری در مقایسه با دومی دارد. هدفون های روی گوشی بزرگتر از گروه اول هستند بر روی گوش قرار میگیرند و در نهایت هدفون های دور گوشی، بزرگتر از دو گروه دیگر هستند که کاملا فضای دور گوش را احاطه میکنند.
کدام هدفون کیفیت بیشتری دارد؟
انتخاب هدفون بین هدفون های روی گوشی، تو گوشی و دور گوشی کاملا به سلیقه شما بستگی دارد. درست است که هدفون های دور گوشی نشت صدای کمتری نسبت به هدفون های دور گوشی دارند، اما حمل و نقل آنها سخت تر است. بین دو گزینه هدفون بی سیم و با سیم نیز بحث سلیقه در درجه اول مطرح است. هر چند که هدفون های سیمی در شرایط برابر، خروجی صدای بهتری نسبت به هدفون های بی سیم دارند، اما این تفاوت به حدی نیست که برای هدفون های بی سیم یک ضعف محسوب میشود.
در بحث کیفیت باید به مواردی نظیر فرکانس پاسخگویی و یا میزان حساسیت توجه شود. گوش انسان توانایی شنیدن صداهایی را که در محدوده 18 هرتز تا 20 کیلوهرتز باشند دارد. در هدفون ها هر چقدر حداقل فرکانس به عدد 18 هرتز و حداکثر به عدد 20 کیلوهرتز نزدیکتر باشد صداهای بهتری را به گوش میرساند. فرکانس پایین برای شنیدن صداهای با بیس عمیق و فرکانس بالا برای شنیدن صداهای ریز است. پس در هنگام خرید هندزفری بلوتوث، سعی کنید تا حداقل فرکانس پاسخگویی نزدیک به عدد 18 هرتز و یا حتی کمتر از آن و حداکثر فرکانس پاسخگویی نزدیک به عدد 20 کیلوهرتز یا بیشتر از آن باشد.
بحث دیگر حساسیت صدا است که بر مبنای واحد دسی بل محاسبه میگردد. هرچقدر حساسیت یک هدفون بیشتر باشد، صداهای بلند را بهتر و واضحتر پخش میکند. البته حساسیت بیش از حد نیز تاثیر منفی در کیفیت صدا میگذارد. ایده آل ترین میزان حساسیت حدود 95 تا 105 دسی بل است که مقداری کمتر و بیشتر نیز در دسته هدفون های با کیفیت قرار میگیرند.
غیر از این موارد امروز بعضی از هدفون های موجود در بازار از فناوری های دیگری برای کاهش نویز بهره میبرند. این هدفون ها که اصطلاحاً کاهش دهنده نویز یا نویز کنسلینگ گفته میشوند، به صورت نرم افزاری صداهای اطراف را کاهش داده و صدای خالص را به گوش شما میرسانند.
یکی دیگر از فناوری های مرسوم در هدفون های امروزی فناوری صداهای با وضوح بالا یا همان Hi-RES است. هدفون هایی که از این قابلیت بهره مند هستند، توانایی خود را هنگام پخش صداهای Hi-RES نشان میدهند. در صدای Hi-RES اطلاعات صوتی با استاندارد 24bit/96KHz کدگذاری میشوند. این استاندارد در مقایسه با 16bit/96KHz که بر روی CD یا فایل های MP3 کدگذاری میشود، کیفیت به مراتب بالاتری دارد که در نهایت موجب میشود، صدای خروجی به صدای واقعی خواننده که در استودیو ضبط میشود نزدیک شود.
در روزهایی که هر گجتی به جرگه گجت های هوشمند پیوسته، هدفون ها نیز از این قائله مستثنی نبودند. هدفون های هوشمند کم کم جای خود را در بازار پیدا میکنند،مانند هندزفری اپل، با اتصال به گوشی های هوشمند از طریق بلوتوث، وظایفی فراتر از پخش موزیک را بر عهده میگیرند. البته این وظایف در هدفون های مختلف متفاوت است، به طور مثال برخی از هدفون ها مجهز به دستیار صوتی و برخی دیگر ابزاری برای سلامتی هستند.